Lussekatter och pepparkakor!

Igår lagade jag och en kär vän pepparkakor så att mjölet rykte i hela köket! Köpte färdig pepparkaksdeg eftersom jag tycker det är väldigt prisvärt i jämförelse med att köpa alla de olika kryddor som ska vara i. Och för att vara riktigt ärlig, jag ville göra annat än att göra degen! En tub var helt lagom att baka för två personer! Och de blev supergoda också :D

Idag, första advent, ska det lagas lussekatter och jag har surfat runt lite på recept som finns på nätet. Fastnade återigen för sidan recpet.nu:s sida! Receptet är med kesella och det föredrar jag då de blir saftigare då, anser jag. Kommer även använda mig av havremjölk istället för vanlig standardmjölk. Det gör jag ofta när jag bakar eftersom jag tycker det blir en mustigare och godare smak då.

Tillagninstid: 2 timmar

Ca 50 st

Ingredienser:

50 g 1 pkt jäst för söta degar
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)
2 frp à 0,5 g saffran
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Pensling: 1 st ägg

Garnering: russin

Utrustning som är bra att ha:

Elvisp med degkrokar eller Köksmaskin

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en degbunke.

2. Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).

3. Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.

4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.

5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa till dubbel storlek 20-30 minuter.

6. Pensla brödet med uppvispat ägg.

7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)

8. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.

Sen är det bara att proppa magen full med lussekatter och hälla i sig glögg :D

No comments:

Post a Comment