Det finns få saker som känns så svenskt och är så billigt som ärtsoppa. Det är lite pyssel med att blötlägga ärtorna men det är all möda värt! Du kan välja om du vill göra den vegetarisk och laga den utan fläsk. Du kan då med fördel lägga till en lök.
Ingredienser:
0,5 kg gula ärter
1,5 liter vatten till kokning
250 g rimmat sidfläsk
1 gul lök
1 tsk timjan, eller efter smak.
1 lagerblad
Gör så här:
1. Ställ ärtorna i blöt över natten. Häll av och lägg i en stor kastrull, tillsätt vatten och börja koka.
2. Skiva lök och tillsätt den.
3. Lägg i fläsk (hel bit) och kryddor.
4. Koka i 1,5 timmar.
5. Ta upp fläsk och skär i kuber och lägg tillbaks. S
6. maka av med kryddor och salt.
Blir soppan för tjock tillsätter du lite mer vatten. Kött eller grönsaksbuljong kan man också smaksätta med, dock sparsamt.
Lycka till! Servera med grovkorning senap, jag älskar apotekets senap!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment