Mustig köttgryta

Är det något som jag älskar så är det grytor med kött, svamp och rotgrönsaker som har fått koka ihop länge så att smaken blir mustig och underbar. Att göra ett långkok är enkelt eftersom det sköter sig självt efter lite hackande i början! Och medans grytan står på spisen och sprider en härlig doft genom rummen kan man pyssla med annat!

Det kan tyckas vara dyrt att köpa allt som behövs till en gryta men om man slår ut det per portion så blir det ofta någonstans mellan 15-20 kronor, lite beroende vad du väljer för råvaror. Jag gör ofta min gryta på högrev men det går även bra med grytbitar som är lite billigare.

Jag kokar alltid mina långkok i järngryta men om man inte äger en sådan får man ta en större kastrull.

Tid: 130 min, varav koktid 120 min.

Ingredienser:

ca 6 portioner

500 nötkött, högrev, grytbitar eller liknande
1-2 gula lökar
ca 10 Smålökar, gärna scharlotten- -lök
ca 3 st klyftor vitlök
1-2 st Morot
1 st palsternacka
200 g Champinjoner, färska eller hela konserverade
ca 7-10 dl vätska, dela upp eftersmak med kött eller oxbuljong (1 tärning) och rödvin (inte sött)
2 Lagerblad
5-10 Svartpepparkorn
timjan efter smak


Gör så här:

1. Bryn köttet (kan gärna vara stora bitar)i smör eller olja så att du får en stekyta på köttet runt om, lägg detta sedan i järngrytan. Krydda köttet med svartpeppar och timjan, lägg i lagerbladen
2. Skär den gula löken i klyftor och lägg tillsammans med köttet
3. Skala smålökarna och lägg i.
4. Krosa vitlöksklyfotrna med sidan av kniven och lägg i.
5. Skala morot och palsternacka och skär i slantar och lägg i.
6. Fyll upp med vätska, jag gillar att ha mycket rödvin och en mer koncentrerad buljong, för då tycker jag att man verkligen får en härlig mustig smak på slutet.
7. Låt den småputtra i ca 90 min. Smaka sedan av och tillsätt champinjonerna.
8. Låt koka ytterliga 30 min.
9. Ta upp köttet och skär ev i mindre bitar
10. Om du anser att skyn är för tunn kan du reda av såsen eller tillsätta grädde om så vill.
11. Servera med potatis eller ris!

Det som är bra med denna gryta att du kan göra lite som du vill. Du kan variera kött, val och mängd av grönsaker och sort av buljong och rödvin. Det är bara fantasin som sätter gränser. Ibland har jag bytt ut palsternacka mot finhackad selleri och istället för smålök har jag haft purjolök.

Lycka till!

No comments:

Post a Comment